News

Dolce & Gabbana – italijanski čuvari ženstvenosti

U savremenom svetu nije lako pronaći osobu koja nije čula za Dolce & Gabbana. Imena Domenico Dolce-a i Stefano Gabanne poznata su čak i ljudima koji su izuzetno daleko od mode.

Sudbonosni susret Domenica Dolcea i Stefana Gabbana dogodio se u Milanu 1980. godine u dizajnerskom studiju u kojem je Domenico do tada radio. Apsolutnosu bili različiti i fizički i mentalno: Domenico – zelenooki, nizak, srednje građe, flegmatičan, suzdržan, Stefano – tanak, visok mladić smeđih očiju, vrlo društven i izražajan. Ipak otkrili su da imaju mnogo toga zajedničkog – obojica su imali strast prema baroku, italijanskim filmovima 50-60-ih, svoje omiljene reditelje – Roselinija, Viskontija, omiljene glumice – Ginu Lollobrigida, Annu Magnani, Sofia Loren. Tako je njihovo prijateljstvo dovelo do otvaranja sopstvenog studija u centru Milana 1982. godine. U početku nije bilo dovoljno novca, dugo su dizajneri bili prisiljenida sami finansiraju svoje probe i materijale. No, kreativni proces se pokazao vrlo uzbudljivim za Dolce i Gabbanu, jer su upravo tamo, u malom studiju, osmislili svoje prve modele odeće.Dolce je iyjavio o njihovom početku “Sećam se našeg prvog nastupa. Proveli smo ga u običnom milanskom stanu. Sami smo to organizovali, bez ikakvog PR-a. Goste su na vratima dočekali moj brat i sestra”

D&G

Dalje revije su održavane u malim kafićima, restoranima, prijatelji Domenico i Stefano pristali su da rade kao modeli. Ali čak i ovaj skromni početak ubrzo je privukao pažnju italijanske javnosti na dizajnerski duet. Talentovani modni dizajneri su već 1984. godine učestvovali na Milanskoj nedelji mode. 1985. godine, kao mladi talenti, pozvani su da učestvuju na pravoj modnoj reviji Milano Collezioni. Ovaj debi je doveo do 1986. godine kada je izlašla prva ženska kolekcija “Prava žena”. Ovo ime odražava suštinu svih radova Dolcea i Gabbana, jer je njihov glavni cilj bio stvoriti imidž prave sicilijanske žene.

Njihova prva kolekcija bila je svojevrsni protest protiv aseksualne mode 80-ih. Dolce i Gabbana su osamdesete smatrali najstrašnijim periodom u istoriji mode – velike naramenice, stroga poslovna odela, ništa što naglašava seksualnost i ženstvenost. Za razliku od toga, dizajneri su u svojoj prvoj kolekciji modela, u duhu italijanskog neorealizma, prikazali uske crne haljkine, isticanje ženske  figure i zavodljivosti. Činilo se da gledaju u budućnost i već 80-ih su demonstrirali ono što je postalo relevantno u budućnosti. Uvek su insistirali da nikada neće prikazati golo žensko telo, nego zavodljivu ženu, ali ne i dostupnu. Teže idealu zavodljive sicilijanske žene svetice, a kontradiktornost navedenog prikazuju kroz upotrebu crne venecijanske čipke i ručnog rada sa jedne strane i zavodljivih korset modela haljina.