News

Dan planete Zemlje – ODGOVORNA MODA

Datum 22.april mnoge asocira na još samo jedan lep prolećni dan, ali to je ujedno i Međunarodni dan planete Zemlje. Zato je pravi trenutak da vidimo kako moda, ali i mi sami utičemo na našu planetu.

Sistem brze mode (fast fashion) i plasiranja trendova i novih artikla skoro na nedeljnom i mesečnom nivou,  jedan je od glavnih razloga negativnog uticaja modne industrije na planetu. Da bi fast fashion odeća bila brzo i lako dostupna, proizvodnja takvih komada je uglavnom zasnovana na jeftinim materijalima koji imaju kratak upotrebni vek poput .

Istraživanja pokazuju da na deponije širom sveta, na godišnjem nivou, bude bačeno više od 200 milijardi tona odeće i modnih aksesoara. Procena je da se u Srbiji na godišnjem nivou kupi oko 80.000 tona odeće.

Ove činjenice su počele da brinu vodeće premium brendove, koji su među prvima počeli da govore o modelu održive mode. Poučeni negativnim iskustvom sa nedovoljno plaćenim radom zaposlenih iz siromašnijih zemalja i uslovima rada ispod ljudskog dostojanstva i nizom kritika sa kojima se se suočili, premium brendovi su naučili važnu lekciju: MODA MORA DA BUDE ODGOVORNA PREMA LJUDIMA I PRIRODI.

Kašmir je jedan od najpoželjnijih premium materija, koji se dobija od podlake kašmirskih koza. U tom procesu, iako se životinje direktno ne ubijaju, dešava se da ne prežive zimu kada im se odstrani dlaka. Takođe veliki procenat bude odbačen usled nezadovoljavajućeg kvaliteta. Francuski brend Zadig&Voltaire je među prvima prepoznao problem i odlučio da deo svojih kašmirskih artikla pravi od recikliranog kašmira u odnosu 50% nekorišćenog „virgin“ kašmira i 50% recikliranog kašmira. Na ovaj način se dobija artikla premium kvaliteta uz poštovanje održive flore i faune.

Italijanski brend Elisabetta Franchi je otišao i korak dalje i potpuno se odrekao upotrebe životinjske kože i krzna još 2012-te, a sama kreatorka je izjavila da „ne postoji razlog za nošenje krzna, osim naše sopstvene taštine“. Ona je posvećena inicijativi zabrane korišćenja psećeg mesa u Aziji i ilegalne prodaje retkih životinja u svetu.

Održiva moda ne podrazumeva samo da su modni artikli napravljeni od biorazgradivih materijala, nego i samo pakovanje uz poštovanje i zaštitu prirode. Zato je jedan od velikana mode Valentino potpisao inicijativu „zero deforestation“ za zaštitu prašuma u Indoneziji i sprečavanje korišćenja zaštićenih vrsta biljaka za izradu pakovanja.

A šta možemo mi na dnevnom nivou da uradimo i sačuvamo našu planetu?

1.  Kupujte odgovorno. Još jedna majica sumnjivog kvaliteta neće obogatiti vaš stil, ali će uticati da naši potomci možda neće imati priliku da vide i uživaju u nekim životinjskim i biljnim vrstama.

2. Koristite manje deterdženta. Vaša odeća će biti podjednako čista i uredna i korišćenjem bio-friendly deterdženta ili naturalnih sapuna prilagođenih za mašinsko pranje, a okeani i reke biće zahvalni za smanjenu količinu hemikalija u njima.

3. Prirodno sušenje. Nema potrebe da koristite uvek mašinu za sušenje veša. Vašoj odeći će prijati da odmah nakon pranja bude osušena na lepom suncu, jer zahvaljujući sili gravitacije vaša odeća neće biti izgužvana i ukoliko je potrebno peglanje biće potrebno manje energije. Dodatni benefit: Sunce na prirodan i siguran način uništava brojne mikroorganizme koji mogu da štete vašem zdravlju i koži.

4.Smanjite upotrebu kesa. Priznaćete da je postalo previše opterećujuće nositi po nekoliko kesa iz shoppinga koje vam prave nered po kući. Umesto toga nabavite sebi višenamensku trendi šoperku od prirodnih materijala.

Budite odgovorni. Moda je prolazna, ali planeta nije.

Vaša Miamaya